U Zagrebu održan 3. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret

U Zagrebu održan 3. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret održan je od 1. do 6. srpnja u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta na Kaptolu u Zagrebu.

Bio je to treći u nizu susreta u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice „Molitva i Riječ“, koji se nastavlja na osam Studija hagioterapije, što ih je u istom terminu od 2008. do 2016. godine u istoj organizaciji redovito održavao prof. dr. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice „Molitva i Riječ“ i začetnik hagioterapije u Hrvatskoj i u svijetu.

Na susretu je sudjelovalo 300 polaznika: 220 iz Hrvatske i 80 iz brojnih gradova Njemačke, Austrije, Švicarske, Poljske, Irske, Velike Britanije, Ukrajine kao i Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Među njima bilo je devet svećenika, nekoliko redovnica i mnoštvo laika različitih zanimanja. Cjelovit sadržaj susreta bio je simultano prevođen na engleski, njemački i poljski jezik.

Prva tri dana susreta bila su posvećena temama s područja nove evangelizacije. Izmjenjivala su se predavanja predsjednika Matične vrhovne uprave ZMR Ivice Lulića i ostalih evangelizatora s bogatim svjedočenjima polaznika koji su na nekom od evangelizacijskih seminara doživjeli iskustvo dubine kršćanskog života i obraćenja i temeljne promjene u susretu sa Stvoriteljem, koji nije samo dalek Bog nego i brižan Otac i s Isusom Kristom i njegovom Riječi.

Drugi dio susreta bio je ispunjen predavanjima hagioasistenata i mnogim primjerima iz njihova rada na istraživanju antropološke dimenzije i praktične pomoći korisnicima u Centrima za hagioterapiju i duhovnu pomoć u Zagrebu, Samoboru, Splitu, Rijeci i drugdje. Naglašena je potreba precizne izobrazbe i formacije i disciplinirane duhovnosti kako bi karizma Zajednice bila plodna u životu čovjeka, Crkve i društva.

John Eagen, svećenik iz Irske, po završetku susreta je izjavio: „Bogatstvo znanja i obilje milosti Duha Svetoga, kao i susreti s ljudima iz različitih zemalja Europe, učvrstili su me u spoznaji da je dolazak iz Irske u Zagreb – kao i prethodnih godina – bio vrijedan svake funte i svakog kilometra“.

Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret završio je svečanom misom u subotu 6. srpnja u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio novi duhovni savjetnik Zajednice „Molitva i Riječ“ preč. mr. Marko Kovač uz koncelebraciju sedam svećenika polaznika susreta iz različitih zemalja Europe. U propovijedi naglasio je kako je karizma Zajednice nova nada za obnovu kršćanskih vrijednosti u Hrvatskoj i svijetu.

Marina Peterlin ZMR / IKA

share