Održan II. Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret

Održan II. Međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret

U srcu Zagreba, u dvorani “Vijenac” Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u sjeni zagrebačke katedrale,  od 2. do 7. srpnja 2018. održan je II. međunarodni evangelizacijski i hagioterapijski susret u organizaciji Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ (ZMR). U istom terminu, u prvom tjednu mjeseca srpnja, prof. dr. sc. Tomislav Ivančić, utemeljitelj Zajednice i Seminara za evangelizaciju Crkve i hagioterapije, osam je godina zaredom održavao Međunarodne studije za hagioterapiju, a nakon njegove smrti 2017.g.  Zajednica to znanstveno i duhovno okupljanje nastavlja pod ovim nazivom.

 

Voditelji ovogodišnjega Susreta bili su vjeroučitelj Ivica Lulić  i teologinja Silva Vrdoljak, oboje dugogodišnji članovi ZMR i suradnici prof. Tomislava Ivančića.  Više od 300 sudionika Susreta  stiglo je iz raznih zemalja Europe i svijeta: iz Venezuele, Njemačke, Austrije, Švicarske, Italije, Irske, Velike Britanije, Ukrajine, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Srbije, Crne Gore, a najviše iz Hrvatske, i to iz tridesetak gradova naše domovine. Među njima bilo je  svećenika, redovnica, liječnika, profesora, umjetnika, ekonomista, novinara, vjeroučitelja…

Nakon zanimljivoga otvorenja Susreta u ponedjeljak 2.7. 2018., program se svakodnevno održavao od 9 – 13 i od 16 – 19 sati  od utorka do petka, a u subotu je završen svečanom svetom misom u 12 sati u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio fra Miljenko Stojić uz koncelebriranje svećenika iz Irske, Slovenije i Njemačke. U pauzama između predavanja bilo je prilike za osobnu razmjenu iskustava. Susret je simultano prevođen na njemački, engleski i talijanski jezik.

 

Voditelji Drugoga međunarodnog susreta govorili su stručno i  jednostavno, teološki i osobno, uvijek na temelju snažnog susreta sa Stvoriteljem, koji je ujedno i brižan Otac. Obrađene su teme: Potreba Nove evangelizacije, Crkva i Duh Sveti, Poslušnost riječi Utemeljitelja – temelj djelovanja u karizmi, Kako iskustveno od hagiopacijenta postati hagioasistent i druge. U izlaganja su se uključivali evangelizatori i hagioasistenti iz raznih gradova, kao i brojni mladi koji su otvoreno posvjedočili kako su putem hagioterapije prevladali životne poteškoće i pronašli smisao i snagu za rad i normalne međuljudske odnose. Istaknuta je potreba reevangelizacije vjernika u svim župama širom Hrvatske i svijeta, kako bi vjernici dublje upoznali Radosnu vijest i obraćeničkim mentalitetom bili kvasac moralne i duhovne preobrazbe svijeta. Područje hagioterapije obuhvaća liječenje “slomljenih srca” na temelju filozofsko-teoloških kao i  antropoloških i neuroznanstvenih spoznaja, i ono je za sve ljude – bez obzira na vjersku, rasnu i nacionalnu pripadnost. Obje zadaće dio su karizme Zajednice Molitva i Riječ i oslanjaju se na djelovanje Duha Svetoga, koje je, kako su istaknuli sudionici Susreta, u “Vijencu” protekloga tjedna bilo tako bogato i očito.

Svećenici iz Irske, Italije, Njemačke, Slovenije, Austrije i Švicarske naglasili su  kako su zahvalni da se ovaj tzv. “hrvatski duhovni brend”  nakon smrti prof.dr.Tomislava Ivančića i dalje u Zajednici sustavno i vjerno njeguje i razvija te nesebično daruje drugim ljudima i zemljama kako bismo osobnom promjenom zajedno mijenjali lice Zemlje i činili je otvorenom Božjem djelovanju.

Marina Peterlin

share