„Zdravi međuljudski odnosi – duhovno-antropološki aspekt po modelu prof. dr. Tomislava Ivančića“ bila je tema o kojoj je u petak 27. listopada u dvorani Obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu govorila teologinja i mentorica hagioterapije Silva Vrdoljak.

Promišljajući koliko je ta tema uvijek bila aktualna, a napose je to u današnjem suvremenom svijetu u kojem se antropologija čovjeka želi izmijeniti, Vrdoljak je pojasnila da su temeljni problemi čovjeka na antropološkom duhovnom području koje je središnje područje čovjeka, tamo gdje je čovjek u svojoj biti osoba koja je duhovne naravi. Govoreći o uzrocima konflikata u međuljudskim odnosima pojasnila je da su oni posljedica zla, odnosno nastaju kada osoba dopusti da u nju uđe zlo. Na pitanje kako ozdravljati međuljudske odnose da oni budu kvalitetni, ustvrdila je da je potrebno okrenuti se od zla prema dobru, zavoljeti sebe, biti uz Stvoritelja, praštati drugima i zahvaljivati Isusu za druge.

“Najveću patnju čovjek doživljava na području međuljudskih odnosa”

„Najveću patnju čovjek doživljava na području međuljudskih odnosa. Zato je bitno čovjeka ozdravljati tamo gdje je čovjek čovjek, a to je duhovna duša. Zato je hagioterapija jako bitna jer ona ozdravlja pojedinca, a po njemu i cijelo društvo“, naglasila je. Dodavši kako je ključno pitanje upoznati „tko sam zapravo ja, ono po čemu sam kao osoba originalna, jedinstvena“, zaključila je da je to temeljna stvarnost te da je tu čovjek poljuljan u samim svojim temeljima.

“„Tko sam zapravo ja, ono po čemu sam kao osoba originalna, jedinstvena?“

Tribinu je organizirala zajednica „Molitva i Riječ“ i Centar za hagioterapiju u Slavonskom Brodu.

Izvor: ika.hkm.hr