Održan seminar nove evangelizacije u Zagrebu

Održan seminar nove evangelizacije u Zagrebu

Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) u suradnji sa župom sv. Marka Križevčanina održala je seminar Nove evangelizacije pod geslom:“Ne boj se, samo vjeruj” od 09. do 11. studenog u Zagrebu.

Voditelji seminara bili su teologinje Marina Peterlin i Marina Ćavar te vjeroučitelj Marijan Presečki, dugogodišnji članovi ZMR i suradnici prof. Tomislava Ivančića. Posredovali su duboke teološke istine jezikom razumljivim suvremenom čovjeku, a na temelju osobnog iskustva susreta s Isusom Kristom.

Oko 150 sudionika svih dobi imalo je priliku dublje upoznati svoje kršćansko dostojanstvo i primiti poticaj za pretočiti svoj kršćanski indentitet u praksu svakodnevice. Istaknuta je potreba svjesno oživjeti snagu primljenih sakramenata kako bi kao kršćani postali prepoznatljivi u crkvi i svijetu po radosti, međusobnoj ljubavi i spremnosti na služenje drugima. Prepoznata je ljepota i snaga Crkve koja se jasno očituje onda kada su udovi Tijela Kristova oživljeni i pokrenuti dubokim osobnim iskustvom vjere tj. iskustvom Duha.

 Sadržaj seminara, kao i cilj i struktura, određeni su crkvenim dokumentima, a posebno dokumentom pape Pavla VI. “Evangelii nuntiandi”, zatim dokumentom pape Ivana Pavla II. “Catechesi tradendae”, “Ecclesia in Europa”, dokumentom hrvatskih biskupa ”Na svetost pozvani” (izd.HBK,2002.god.) te dokumentom i obrednikom “Inicijacija – red pristupa odraslih u kršćanstvo”.

Bitan sadržaj seminara pripremljen je prema posebnom priručniku, knjizi “Susret sa živim Bogom” prof.dr. Tomislava Ivančića.

Zajednica Molitva i Riječ (ZMR) katoličko je vjerničko laičko društvo. Utemeljitelj zajednice je mons. Tomislav Ivančić, profesor emeritus. Zajednica služi Crkvi i svijetu u dvostrukom poslanju: Seminarima za novu evangelizaciju u kojima čovjek stječe iskustvo živoga Boga i hagioterapijom po kojoj čovjek postaje duhovno zdrav. Obje zadaće dio su karizme Zajednice Molitva i Riječ i oslanjaju se na djelovanje Duha Svetoga koje se, prema reakcijama i prvim iskustvima sudionika, snažno očitovalo i na ovom seminaru u Zagrebu.

Sa velikim zanimanjem, na kraju ovog događaja, iščekivao se odgovor na samo još jedno pitanje: kada i gdje će se održati slijedeći seminar?

Kristina Jurković

 

 

 

 

 

 

 

 

Iskustvo sa seminara 

Doživjela sam kako smo svi bili, i sudionici i voditelji, jednodušni i postojani u molitvi, velikodušni u konkretnom dijeljenju vlastitih iskustava Crkve, Isusa Krista, Duha Svetoga, Božje Riječi, kao i u praćenju sadržaja.

Sve me je sprječavalo da sama prisustvujem seminaru.

Od svakodnevnih dužnosti, koje su mi samo ostavljale par sati sna, pa do ozbiljnih prepreka – neodgodivih obaveza koje su me mogle potpuno sprječiti da dođem. No, rekla sam u sebi: „Isuse, idem za tobom, pa neka sve propadne!“ Odjednom neodgodive obaveze su postale odgodive, a prepreke su se rasplinule. Otvorio mi se put.

Marina Ćavar

 

 

share