Oproštajni govor Utemeljitelju u ime Zajednice MiR

Oproštajni govor Utemeljitelju u ime Zajednice MiR

Pri posljednjem ispraćaju Utemeljitelja Zajednice MiR, ravnatelj Matične vrhovne uprave ZMR, Ivica Lulić obratio se prisutnima:

Dragi prijatelji,

dragi naš Prezbi, Utemeljitelju, Profesore zahvalni smo za dar Vašeg života i svećeništva.

Sve ste dali za nas , svoje vrijeme, talente, zvanje. Kuća u kojoj ste živjeli, bila je naša kuća. Tolika bdijenja, vaši postovi, razgovori, molitve, vjeronauci.

Davali ste velikodušno, pomagali nam dok smo ulazili u život. U nama su zapamćeni toliki razgovori do kasno u noć. Pripremali ste nas za životne odluke, kao što su naši brakovi, zvanja, radovali se našim uspjesima, poticali da možemo postati ono što nosimo u svojim čežnjama. Uz vas, svatko je od nas postajao važan i vrijedan.

Sve što ste primili od Isusa (čitavo blago Crkve, polog vjere,sveti red…) znali ste reći «Sve je to za vas», kao i Vaše znanje marljivošću stečeno, i sva duboka iskustva Božje blizine, koja svećenički poziv čine autentičnim i plodnim .

To stalno istraživačko u Vama da otkrijete zakonitosti Stvoritelja, upisane u stvarnost i čovjekovu duhovnu dušu pomoglo je razumjeti svakog čovjeka.

Budući da Vas je zanimalo tko je čovjek i što je njegova duhovna struktura (egzistencija) crpili ste iz Objave i vrela Tradicije kao i iz suvremenih znanstvenih otkrića dragocjene informacije. Neizrecive velike stvarnosti o tajni čovjeka stvorena na sliku Oca Sina i Duha Svetog darivali ste kroz knjige, radio i tv emisije, evangelizacijske seminare, brojne duhovne vježbe za svećenike i laike, papine gardiste. Proputovali ste svijet da bi oživjeli kršćane Novom evangelizacijom, a svim ljudima donijeli Radosnu vijest da je Bog samo Ljubav i da je Isus Spasitelj svakog čovjeka.

I kad ste u tome bili široki kao što je bio Isus, poneki Vas možda i nisu razumjeli da je duhovna duša u svakom čovjeku Očevo djelo, koju Isus spašava a Duh Sveti daje doživjeti i prihvatiti kao duboko iskustvo. Duh Sveti oblikuje pravu sliku Boga Oca i Isusa iz Nazareta, jedinog prijatelja čovjeka.

Od Vas smo također mogli učiti kako Duh čovjeka čini sposobnim za nove i nove poslove. Uvijek ću pamtiti kako ste znali reći: “Mojim vremenom raspolaže moj Šef/Isus, u svoje poslove ne idem sam”. Vaša veličina je u tome što ste do kraja branili osobu u čovjeku, i u Crkvi i u društvu.

Učili ste nas i od Vas smo učili da ne branimo ono grešno u sebi nego da se odlučujemo za dobro, iznova obraćamo zagledani u ono što možemo postati.

Zahvalni smo Vam što ste kao nitko u Crkvi našeg vremena oblikovali nas laike i preporađali Snagom Odozgor i zbog nas toliko putovali. Niste se bojali nijednog kruga ljudi iz svijeta, nego ste dolazili liječnicima, profesorima, poslovnim ljudima, studentima, bračnim parovima, prognanima i ranjenicima. Iz Isusove ljubavi u Vama za svijet, to ste činili.

Neizmjerno ste ljubili Crkvu i bili jako zahtjevni prema nama suradnicima u evangelizaciji i hagioterapiji, da su mnogi znali reći da je ovo prezahtjevno, ali Vam velika hvala jer upravo danas živimo i svjedočimo snagu Duha, koja je u temeljima našeg poziva i poslanja širom svijeta. Sudjelujemo u apostolatu Nove evangelizacije kao i hagioterapije koja liječi čovjekovu duhovnu dušu, odnosno čovjeka slomljenog srca, ranjenog u savjesti, umu, slobodi i osobnosti.

Najbolji način da Vam se zahvalimo je to, da iz istog Izvora pijemo tj. primamo Ljubav i nosimo je čovjeku, ljudima – svojoj braći!

Dva mjeseca prije svoje smrti oblikovali ste karizmu zajednice Molitva i Riječ, napisali ste Pravilo u čijim temeljima je Vaš život, svjedočenje, ljubav za čovjeka i potpuna ljubav prema Crkvi koja je vidljivo tijelo Isusa Krista. Pamtim Vašu rečenicu, povezujte se sa svećenicima, ne možete sami.

Hvala Vam na vašoj ljudskosti i ljepoti Vašeg svećeništva. Naši promijenjeni i spašeni životi zahvaljuju Nebu i zemlji za Vas.

Vjerujem i znamo da će te iz Neba zagovarati sve nas.

(English), (Deutsch), (Italiano)

 

 

share