Tomislav Ivančić: Blagdan arkanđela i zaštitnika ZMR

Tomislav Ivančić: Blagdan arkanđela i zaštitnika ZMR

Poštovani slušatelji,

29. rujna slavi se blagdan trojice svetih arkanđela. Gabrijela, Rafaela, Mihaela. Ali osobito taj dan se slavi sveti Mihael, jer znamo da je to jedan arkanđeo koji je u nebu imao neku čudesnu ulogu, snagu i koji je poveo jedan čudesan rat i očistio nebo od zloga duha. Sveti Mihael je naime takav da njegovo ime znači tko je kao Bog. Budući da se đavao i sotona okrenuli se protiv Boga, htjeli su da ljudi radije vjeruju njima negoli Bogu. Zato se onda Mihael okrenuo protiv njih i istjerao ih ozgor. Nebo je dakle prostor u koji ćemo mi doći. Zemlja je prvi prostor i prvo naše boravište, prvi naš stan, a gore nebo je drugi naš stan. I Mihael je taj stan očistio od zloga duha. I istovremeno Mihael želi tebe pripremiti, tebe očistiti od zlog duha, od svih napasti zloga i sotone. Mihael hoće tebi doći i otjerati sve zlo od tebe kako bi ti mogao stanovati u nebu, ali kako bi već na zemlji okusio neki predokus onog neba, ljepote i života koji je vječan.
Sveti Mihael – tko je kao Bog? Svetog Mihaela vidimo na toliko mjesta krasno naslikana kako se bori, kako gazi sotoni glavu. Sv. Mihael je prema tome strahovito blizu Bogu. Ali on je strahovito blizu Isusu Kristu. Jer Isus Krist je jedini gospodar neba i zemlje, samo On ima vlast nad svime. Prema tome, nema sam Mihael vlast nad zlim duhom, nego Isus. I kad Mihael dolazi i pobjeđuje Zloga onda znači da je to Isus u njemu, i da Isus preko njega i po njemu to čini. Onda nam je Isus blizu dakle, kako smo blizu Mihaelu. Kad ga slušamo, ljubimo, s njime razgovaramo, zada je zapravo Isus s nama i s njime. I zato bi trebalo početi voljeti se, družiti se, prijateljevati sa svetim Mihaelom.

Trebalo bi jednostavno zaboraviti dosadašnju zaboravljivost te trojice naših arkanđela. Gabrijela, Rafaela i Mihaela. Mi ih u zajednici Molitva i Riječ, jer su oni naši zaštitnici nazivamo GRM. G – Gabriel, R – Rafael, M – Mihael. Sveti GRM. I kao što je sveti grm pred Mojsijem gorio, a nije izgarao tako i ova trojica pred nama izgaraju od ljubavi da nam pomognu, a ne mogu nikada izgorjeti nego su stalno živi i stalno nas prate i nikada nas neće napustiti. Kako je dobro imati takvog prijatelja i takve prijatelje. Danas je vrijeme da pođemo svetom Mihaelu i da mu kažemo da nam je drago da smo ga prepoznali kao svoga branitelja, osloboditelja. Kao onoga koji će konačno braniti i osloboditi našu domovinu od svih krivih politika, od svih ideologija. Od svega zapravo što hoće ljude učiniti ateistima, odvratiti od Boga kao što to Sotona želi. On je branitelj svakoga čovjeka, svake obitelji, svakog sela i grada, svake nacije zato i domovine Hrvatske, Europe i svijeta. Kako je Crkva bogata poštovani slušatelju. Kako je bogata što ima svetog Mihaela. Ali može biti još bogatija ako se ti njemu približiš postaneš što sličniji njemu, da Isus u tebi boravi i da kroz tebe Isus našem narodu pomogne da doista bude mudar, da bude narod koji ljubi druge ljude i koji je zato je sposoban oslobađati sebe i druge od zla. Danas ćemo dakle sklopiti savez sa svetim Mihaelom. Danas će njegova vojska biti  glavna vojska u tebi, u meni. Nek’ bude na cijelome svijetu. On će biti naš branitelj, naš vođa, naš prijatelj. Jer on je od Isusa poslan nama.

Tomislav Ivančić, “Minuta za tebe” (transkript)

 

 

share