U Osijeku održan trodnevni seminar nove evangelizacije: „Podsjeti me: tko je ljubav?“

Katolička laička zajednica „MOLITVA i RIJEČ“ Područna zajednica Osijek, održala je od 27. do 29. listopada 2023. godine u kući Zajednice Molitva i Riječ u Osijeku, trodnevni seminar nove evangelizacije.

Voditelj seminara bio je prof. Ivica Lulić, dipl. kateheta, predsjednik Matične vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ iz Zagreba. Sudjelujući na seminaru, polaznici su prošli kroz niz koraka koji su vodili do iskustva Duha Svetoga.
Na početku seminara razmišljali su o svome postojanju tražeći odgovore na pitanja poput:

Tko je htio da ja postojim? Odakle sam došao na ovaj svijet? Jesam li ja slučajno ovdje? Postoji li netko tko je sve stvorio ili je sve samo slučajnost?

Razmišljajući o tim pitanjima i pronalazeći odgovore, polaznici su došli i do odgovora na pitanje smisla vlastitog života kao i otkrivanja Stvoritelja koji je sve stvorio. Nisu zaobiđena i neka česta pitanja kao: „Ako je Bog apsolutno dobar, kako to da postoji zlo?“ Prof Lulić je između ostaloga rekao:

Prvi lijek za ranjenog čovjeka je otkriti bezuvjetnu Očevu ljubav! I povjerovati joj!

Nastavak seminara vodio je kroz razmatranja o zlu i grijehu, te krivnji i ranjenostima kao posljedicama grijeha. „Zlo doživljavam kao silu koja želi razoriti postojanje i sve ono što je dobro.“ rekao je jedan od polaznika. „Grijeh je mrak u kojem ne vidiš. Imaš zdrave oči, ali bez svijetla ne vidiš.“ rekao je Lulić. A to svijetlo donio je Isus Krist, povijesna osoba, čovjek i Bog. A upoznavanje i slušanje povijesnog Isusa iz Nazareta kojega navještaju Evanđelja je drugi glavni lijek za ranjenog čovjeka. Kada čovjek spozna te istine, pitanje je što će s njima napraviti. Je li spreman na obrat svog života, „napraviti ispravnu hijerarhiju vrednota u svom životu“? Hoću li dozvoliti Bogu da mijenja moj mentalitet? Sva ta razmatranja dovela su sudionike do opredjeljenja za Isusa i novi život.

Slijedila je molitva za nutarnje iscjeljenje kroz koju su sudionici doveli Isusa u svaki trenutak svoga života i predali mu sve svoje izranjenosti, traumatične i neugodne situacije, sve bolesti duše i tijela.

Dobra vijest je temelj povjerenja u Božju ljubav unatoč životnim poteškoćama, usprkos čovjekovog padanja, lomova, ranjavanja. Bog je onaj koji čovjeku stalno pruža ruke i pomaže mu da ustane i krene dalje. Stvoritelj toliko ljubi čovjeka i to mu nitko ne može oduzeti, čovjek je toliko voljen i blagoslovljen, da mu nitko ništa ne može ako s Isusom hoda ruku pod ruku, ako mu dozvoli da ga zagrli i bude mu sigurna luka.

Pri kraju seminara bilo je postavljeno pitanje kako to da kršćani žive kao da nisu primili sakramente, tj. zašto su ti sakramenti u nama neaktivni. Da bi se to promijenilo, potrebno je upoznati osobu Duha Svetoga, a to je moguće na nekoliko načina, kako je to pojašnjeno na seminaru.

Voditelji seminara su uz prof. Lulića bili članovi ZMR – Područne zajednice Osijek, osposobljeni evangelizatori koji od Vrhovne uprave Zajednice Molitva i Riječ imaju mandat i poslanje za vršenje te zadaće.

Sadržaj seminara, kao i cilj i struktura određeni su crkvenim dokumentima, a posebno dokumentom pape Pavla VI. “Evangelii nuntiandi”, zatim dokumentom pape Ivana Pavla II. “Catechesi tradendae”, “Ecclesia in Europa”, dokumentom hrvatskih biskupa ”Na svetost pozvani” (izd.HBK,2002.god.) te dokumentom i obrednikom “Inicijacija – red pristupa odraslih u kršćanstvo”.

Bitan sadržaj evangelizacije nalazi se u posebnom priručniku, knjizi “Susret sa živim Bogom” prof.dr. Tomislava Ivančića. Taj priručnik je izrađen na temelju prvokršćanskog katekumenata koji je sve do sedmog stoljeća služio kao put za uvođenje odraslih u kršćansku vjeru, a nakon Drugog vatikanskog sabora je ponovno oživljen i predan svim crkvenim zajednicama na upotrebu.

Ana Pećar, ZMR Osijek