Uz geslo “Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti” (Mt 11, 28) trajao je u prostorijama obiteljskog centra Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu od petka, 22. do nedjelje, 24. ožujka seminar nove evangelizacije prema prof. dr. Tomislavu Ivančiću.

U organizaciji Zajednice Molitva i Riječ i Centar za hagioterapiju Slavonski Brod voditelji seminara bili su Ivica Lulić, evangelizator iz Zagreba i članovi zajednice Molitva i Riječ Silvio Marjanović i Bosiljka Škvorčević.

Naslonjen na dokumente Crkve – Red pristupa odraslih kršćanstvu, prema formi prokušanoj u Crkvi, koja se zove katekumenat, prvi je dan seminara bio posvećen govoru o Bogu Ocu, drugi dan o Isusu Kristu, a treći o Duhu Svetome.

Naglasivši kako su evangelizacijski seminari zadaća cijele Crkve evangelizator Lulić je pojasnio kako seminare takve vrste zajednica održava unutar Crkve prema pravilu koje je ostavio prof. Ivančić. Naglasio je kako su oni cjeloviti, sustavni, jer zahvaćaju cjelovitog čovjeka njegovu egzistenciju, bude čovjeka, dovode ga do bitnih istina o Isusu Kristu, o moći čovjekove slobode koju zovemo obrat prema njemu, praktično čovjeka uvode u odluku za Krista koji uzima naše grijehe, oslobađa ga i liječi čovjekovu duhovnu dušu.

Duh Sveti je glavni činitelj seminara koji čovjeka uvodi u mistagogoju. Ta sustavnost katekumenata u ovim je seminarima dragocjena, jer vodi od onoga početnoga tko smo prema onoj sposobnosti kuda nas Isus šalje, a to možemo samo snagom Duha Svetoga. Nova evangelizacija je pristanak u srcu na ono što Isus donosi. To mijenja prvo čovjeka, a onda i cijelo društvo. Smisao nove evangelizacije je pomoć kršćanima da dođu do osobnog iskustva susreta sa živim Bogom, da otkriju ljepote sakramenata koje su primili, odnosno ono što su prvi kršćani imali da su tri godine prolazili katekumenat. Mi smo kršćani pozvani biti autentični svjedoci“, rekao je, među ostalim, voditelj Lulić.

Seminar je bio prožet prigodnim molitvama, a voditelji su iznijeli i svoja osobna iskustva susreta sa Gospodinom koji je mijenjao njihove živote.

Voditelj brodske zajednice Molitva i Riječ Silvio Marjanović kratko je predstavio rad zajednice, koja u Slavonskom Brodu djeluje od 1997. godine te rad Centra za hagioterapiju koji u sklopu zajednice djeluje od 1999. do 2007. kada je registriran i do danas djeluje kao samostalna civilna udruga. Naglasio je kako su u Slavonskom Brodu održani brojni seminari za evangelizaciju te da je kroz razne programe u radu zajednice i centra obuhvaćeno više od 20.000 osoba.

Seminar je u nedjelju, 24. ožujka, završio misnim slavljem u Župi Gospe Brze Pomoći koje je predvodio župni vikar Bernard Prelčec.